Subota, 28 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHKina obilježava 75 godina, usmjerena na globalnu saradnju i odnose s BiH

Kina obilježava 75 godina, usmjerena na globalnu saradnju i odnose s BiH

Kina na putu modernizacije i suradnje

Na prijemu povodom 75. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine, otpravnik poslova Ambasade NR Kine u BiH, Miao Dake, izložio je ekonomske pokazatelje kineskog razvoja. Miao je istaknuo važnost Inicijativa Pojas i put za globalni razvoj i sigurnost.

Jedna Kina kao temelj saradnje

Miao Dake je naglasio da je princip jedne Kine politički temelj za razvoj odnosa s drugim zemljama. On je potvrdio da je Tajvan neotuđivi dio Kine i da ne prihvata uplitanje stranih sila u to pitanje.

Kina kao globalni faktor mira

Prema Miou, Kina je važna sila u očuvanju svjetskog mira, a posebno se istakla u održavanju mirovnih pregovora tokom ukrajinske krize. Također, promovirala je pomirenje među zemljama poput Saudijske Arabije i Irana, čime doprinosi regionalnoj sigurnosti.

Odnosi Kine i BiH

Kina i Bosna i Hercegovina imaju 29 godina diplomatskih odnosa, a saradnja se razvija na principima međusobnog poštovanja i ravnopravnog tretmana. Miao je izrazio zadovoljstvo bogatim rezultatima te saradnje.

Planovi za budućnost

Obilježavanje 30. godišnjice diplomatije između Kine i BiH planirano je za 2025. godinu. Kina je posvećena unapređenju razmjena i saradnje u oblastima politike, ekonomije, tehnologije i obrazovanja, uz poštivanje teritorijalnog integriteta obje zemlje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -