Subota, 28 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHDemografski izazovi u Bosni i Hercegovini: Iseljavanje i smanjenje nataliteta

Demografski izazovi u Bosni i Hercegovini: Iseljavanje i smanjenje nataliteta

Negativni demografski trendovi u regiji

Podaci ukazuju na dugotrajne demografske izazove s kojima se Bosna i Hercegovina suočava. Ovi izazovi uključuju iseljavanje i smanjenje nataliteta. Naša zemlja, poput većine zemalja regije, svrstava se među države s negativnim demografskim trendovima.

Statistika o smanjenju populacije

Prema statistikama, Hrvatska se suočava s padom od 16 posto, Srbija sa 14 posto, dok Albanija bilježi smanjenje od 15 posto. Ovi podaci jasno pokazuju da se regija suočava sa sličnim problemima.

Razlike među zemljama

Međutim, postoji i optimizam u okviru regije. Slovenija bilježi porast stanovništva od 6 posto, dok Crna Gora ima skroman rast od 1 posto. Ove zemlje nude nadu u mogućnost stabilizacije populacije kroz prihvatanje migracija i poboljšanje životnih standarda.

Kritična situacija u istočnoj Evropi

Neke zemlje istočne Evrope suočavaju se s drastičnim gubitkom stanovništva. Litvanija je zabilježila pad od 22 posto, a Bugarska čak 24 posto. Najveći gubitak stanovništva zabilježen je u Ukrajini, gdje je pad iznosio 29 posto.

Rast stanovništva u Evropi

Nasuprot ovim negativnim trendovima, Turska i Irska bilježe značajan rast populacije. Turska je zabilježila porast od 49 posto, dok Irska raste za 47 posto. Ove zemlje pružaju uzor za uspješnu demografsku politiku.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -