Petak, 27 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHKnjiga o saudijsko-američkoj diplomatiji i njenom utjecaju na Bosnu i Hercegovinu

Knjiga o saudijsko-američkoj diplomatiji i njenom utjecaju na Bosnu i Hercegovinu

U povodu 94. Nacionalnog dana Kraljevine Saudijske Arabije, predstavljena je knjiga “Kraljevi i predsjednici: saudijsko-američka diplomatija i spašavanje Bosne i Hercegovine”. Autor knjige je dr. Mirnes Kovač, novinar IIN Preporod, dok je prikaz napisao prof. dr. Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Analiza odnosa Kraljevine Saudijske Arabije i SAD-a

Kovačeva knjiga analizira složene odnose između Kraljevine Saudijske Arabije i Sjedinjenih Američkih Država tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine. Autor detaljno istražuje kako su lični odnosi i diplomatske vještine utjecali na ključne odluke u vanjskim politikama.

Uloga Saudijske Arabije u međunarodnoj zajednici

Posmatrajući politički kontekst, Kovač pokazuje kako je Saudijska Arabija postala važan partner SAD-u u oblikovanju vanjske politike prema Bosni. Njihova diplomatska strategija i podrška mobilizovali su islamski svijet da pruži pomoć Bosni i Hercegovini.

Ključni pojedinci i njihova uloga

Posebno se ističe princ Bandar bin Sultan, saudijski ambasador u SAD-u. Kroz svoj utjecaj, usmjerio je administraciju predsjednika Clintona ka jačoj involviranosti u bosanskoj krizi.

Zaključak i značaj knjige

Ova knjiga nije samo informativna, već pruža uvid u nevezane aspekte međunarodnih odnosa, ukazujući na važnost diplomatske saradnje. Prof. Turčalo poziva na čitanje knjige, ističući njen značaj za razumijevanje modernih političkih dešavanja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -