Petak, 27 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHAnaliza Saudijsko-Američke Diplomacije u Knjizi "Kraljevi i Predsjednici"

Analiza Saudijsko-Američke Diplomacije u Knjizi “Kraljevi i Predsjednici”

Prikaz Knjige Povodom Nacionalnog Dana Kraljevine Saudijske Arabije

U povodu 94. Nacionalnog dana Kraljevine Saudijske Arabije, predstavljena je knjiga “Kraljevi i predsjednici: saudijsko-američka diplomatija i spašavanje Bosne i Hercegovine”. Ovu knjigu napisao je prof. dr. Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Duboka analiza odnosa Saudijske Arabije i SAD-a

Autor knjige, dr. Mirnes Kovač, novinar IIN Preporod, temeljito analizira odnose između Saudijske Arabije i Sjedinjenih Američkih Država tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. U njenom središtu su složeni međunarodni odnosi i njihov utjecaj na sudbinu Bosne.

Uloga Saudijske Arabije tokom Bosanskog Rata

Kroz knjigu se istražuje važnost Saudijske Arabije kao partnera u oblikovanju američke vanjske politike. Saudijski lideri iskoristili su svoj utjecaj kako bi preusmjerili politiku SAD-a prema Bosni i Hercegovini, u trenucima kada je vojni ishod bio neizvjestan.

Praktična podrška i diplomatske inicijative

Knjiga prikazuje kako su Saudijci pružili značajnu praktičnu podršku Bosni i Hercegovini. Na primjer, ustupanje prestižne zgrade za bosansko diplomatsko predstavništvo u Washingtonu bilo je od presudnog značaja za međunarodnu prepoznatljivost.

Analiza ključnih aktera

Kovač također istražuje ulogu pojedinaca poput princa Bandara bin Sultana, koji su oblikovali strategiju i pridonijeli promjeni američke politike. Njihova sposobnost da utječu na američku administraciju bila je ključna za povećanu angažiranost SAD-a u Bosni.

Zaključak i poziv na čitanje

Profesor Turčalo pohvaljuje Kovačev rad, ističući njegov značaj za razumijevanje složenosti međunarodnih odnosa i uloge Saudijske Arabije tokom krize. Poziva na čitanje ovih važnih i inspirativnih analiza.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -