Petak, 27 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaInicijativa za oduzimanje književne nagrade 'Risto Ratković' Radovanu Karadžiću

Inicijativa za oduzimanje književne nagrade ‘Risto Ratković’ Radovanu Karadžiću

Prestižna nagrada sa mrljom u istoriji

Bjelopoljska književna nagrada ‘Risto Ratković’ spada među najznačajnije međunarodne nagrade za poeziju u Crnoj Gori. Ova nagrada se dodjeljuje već 54 godine, priznanja su dobili mnogi ugledni pisci. Ipak, njena prošlost nosi ogromnu mrlju, koja zabrinjava kulturnu zajednicu.

Polemika oko dodjeljivanja nagrade

Naime, nagrada je 1993. godine dodijeljena Radovanu Karadžiću, presuđenom ratnom zločincu. Karadžić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog teških ratnih zločina i genocida, uključujući one koji su se događali u trenutku dodjeljivanja nagrade.

Reakcija Bošnjačke stranke

Bošnjačka stranka (BS) izrazila je zabrinutost zbog te činjenice. Oni smatraju da je nagrada dodijeljena iz političkih i ideoloških razloga. Naglašavaju da ovaj čin ne može biti povezan s kulturnim vrijednostima i etikom koju nagrada predstavlja.

Pisci se odupiru

Mnogi ugledni pisci, kao što su Marko Vešović i Jevrem Brković, odbili su nagradu ili se odrekli iste. Za njih, nagrada se više povezuje s ratnim zločinom nego s poezijom.

Inicijativa za oduzimanje nagrade

U cilju vraćanja ugleda nagradi, Bošnjačka stranka pokrenula je inicijativu za oduzimanje nagrade Karadžiću. Ova akcija ima za cilj promovisanje vrijednosti mira i tolerancije, te zaštitu ugleda institucija kulture.

Poziv na podršku

BS očekuje podršku raznih političkih stranaka, književnika i nevladinih organizacija. Oduzimanje nagrade bilo bi znak da zločini nemaju mjesta u kulturnim institucijama Crne Gore.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -