Petak, 27 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSAD i Bosna i Hercegovina: Ključni razgovori na marginama Generalne skupštine UN-a

SAD i Bosna i Hercegovina: Ključni razgovori na marginama Generalne skupštine UN-a

Ministar Konaković i zamjenik Kasanof razgovarali o reformama

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, održao je sastanak s Aleksanderom Kasanofom, zamjenikom pomoćnika sekretara SAD-a. Razgovor je vođen na marginama 79. zasjedanja Generalne skupštine UN-a u Njujorku.

Povećan američki interes za Bosnu i Hercegovinu

Tokom sastanka, Konaković je pozdravio rastući interes američke administracije za zemlje zapadnog Balkana. Istakao je da podrška SAD na putu Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji predstavlja ključ za stabilnost i sigurnost.

Reforme i euroatlantske integracije

Ministar je naglasio potrebu za bržim provedbom reformi u BiH, a posebno u kontekstu euroatlantskih integracija. Konaković je izrazio zahvalnost za dosadašnju pomoć SAD u reformskim naporima, borbi protiv korupcije i uspostavi vladavine prava.

Podrška NATO putu BiH

Konaković je također spomenuo važnost saradnje s američkim Ministarstvom odbrane. Ova saradnja je od suštinskog značaja za izradu Programa reformi, koji je ključan za članstvo BiH u NATO-u.

Saradnja na multilateralnom nivou

Ministar je izrazio zadovoljstvo usvajanjem rezolucije o obilježavanju 11. jula kao Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici. Kasanof je potvrdio opredijeljenost SAD da očuva stabilnost i suverenitet BiH.

Aktuelni politički izazovi

Na sastanku su se razgovaralo i o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i regiji, kao i o globalnim sigurnosnim izazovima. Obje strane su se složile o važnosti nastavka reformi za očuvanje mira i stabilnosti u zemlji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -