Petak, 27 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHStanivuković u Banjoj Luci: Kontroverzni govor o kralju Tvrtku I Kotromaniću

Stanivuković u Banjoj Luci: Kontroverzni govor o kralju Tvrtku I Kotromaniću

Banjalučki gradonačelnik privukao pažnju svojim govorom

Tokom otkrivanja spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću, gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković, održao je kontroverzan govor. Njegova interpretacija historije izazvala je brojne reakcije unutar javnosti.

Nacionalizam umjesto istine

Stanivuković je, na tragu populizma, pokušao da izgradi narativ koristeći nacionalističke motive. On je rekao da kralj Tvrtko I jeste srpski vladar, što dolazi s brojnim historijskim prepravkama.

Prikazivanje sebe kao spasioca

U svom govoru, Stanivuković se predstavio kao zaštitnik dijela istorije koji, prema njegovom mišljenju, zaslužuje pažnju. Međutim, njegovi stavovi su bili obilježeni primitivizmom i površnim tumačenjem prošlosti.

Polemika o identitetu kralja

Izjave banjalučkog gradonačelnika da se Tvrtko I može smatrati isključivo srpskim kraljem su aproksimativne i problematične. Takva predstava ignoriše bogatu historiju Bosanske Kraljevine iz 14. stoljeća.

Historijska netačnost i svjedočenja

Većina njegovih tvrdnji se može smatrati pogrešnim, jer su grube pojednostavljenje složenih historijskih događaja. Nacionalni identiteti nisu bili prisutni u doba vladavine kralja Tvrtka, što dodatno komplikuje njegovu retoriku.

Reakcija javnosti

Govor Stanivukovića izazvao je mješovite reakcije među građanima Banje Luke. Dok jedni pozdravljaju njegovu interpretaciju, mnogi ga optužuju za historijsko neznanje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -