Petak, 27 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPosljedice suše: Kukuruz i opasnost aflatoksina u Bosni i Hercegovini

Posljedice suše: Kukuruz i opasnost aflatoksina u Bosni i Hercegovini

Sušno ljeto ugrozilo poljoprivredu

Izuzetno sušno ljeto s ekstremno visokim temperaturama negativno je uticalo na brojne poljoprivredne kulture u Bosni i Hercegovini. Najviše je pogođen kukuruz, koji predstavlja osnovu za stočnu hranu. Kukuruz je, nažalost, ove godine često sazrijevao na silu, što je dovelo do pojave aflatoksina.

Aflatoksini i njihova opasnost

Aflatoksini su kancerogene supstance koje se mogu razmnožiti u organizmu muznih grla. Ove supstance zatim mogu kontaminirati mlijeko, što predstavlja ozbiljnu prijetnju ljudskom zdravlju. Stručnjaci upozoravaju na nužnost preventivnih mjera kako bi se izbjegle negativne posljedice.

Apel poljoprivrednika na vlasti

Farmeri u Bosni i Hercegovini podigli su mjere prevencije na najviši nivo. Međutim, zabrinutost je posebno prisutna zbog uvoznih smjesa stočne hrane. Eldin Glibanović, poljoprivrednik iz Tuzlanskog kantona, ističe potrebu za pojačanim kontrolama uvoza koncentrata. “Apelujemo na državne vlasti da pojačaju kontrole kako bismo zaštitili naše farme”, naglašava Glibanović.

Katastrofalni prinosi u Semberiji i Majevice

Slične teškoće suočavaju i poljoprivrednike u Semberiji i Majevici. Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika, ukazuje na drastično smanjenje prinosa kukuruza, koje je umanjeno za više od 65 posto. Cijene kukuruza su takođe izuzetno niske, a odgovor vlasti izostaje.

Zabrinutost za ljudsko zdravlje

Problem aflatoksina može imati dugoročne posljedice na ljudsko zdravlje, kroz kontaminirano mlijeko. Rješavanje ovog problema zahtijeva hitnu intervenciju kako bi se očuvala sigurnost ishrane u Bosni i Hercegovini.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -