Petak, 27 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHVlada FBiH usvojila novu strategiju za smanjenje nezaposlenosti

Vlada FBiH usvojila novu strategiju za smanjenje nezaposlenosti

Nova strategija za smanjenje nezaposlenosti

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je novu strategiju koja ima za cilj smanjenje nezaposlenosti u zemlji. Ova inicijativa dolazi usred rastuće zabrinutosti zbog visoke stope nezaposlenosti, koja trenutno iznosi 24%. Nova strategija trebala bi omogućiti bolju integraciju radne snage na tržište.

Fokus na obrazovanje i obuku

Jedan od ključnih elemenata strategije je poboljšanje obrazovnog sistema i pružanje specijalizovanih obuka. Ova ulaganja pomoći će mladima da steknu vještine koje su potrebne na savremenom tržištu rada. Također, planira se jačanje saradnje između obrazovnih institucija i poslodavaca.

Podsticaji za zapošljavanje

Vlada planira uvesti i različite podsticajne mjere za poslodavce. Ove mjere trebale bi smanjiti troškove zapošljavanja, što će omogućiti kompanijama da unajmljuju više radnika. Očekuje se da će novi zakoni brzo biti implementirani kako bi se podržao privatni sektor.

Očekivani rezultati

Prema procjenama, implementacija strategije mogla bi smanjiti nezaposlenost za najmanje 10% u sljedeće tri godine. Ovaj ambiciozni plan ima podršku vlade, ali će njegov uspjeh zavisiti i od angažmana lokalnih zajednica.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -