Petak, 27 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHKazne za političke stranke zbog preuranjene kampanje

Kazne za političke stranke zbog preuranjene kampanje

CENTRALNA IZBORNA KOMISIJA DONIJELA ODLUKE

Centralna izborna komisija (CIK) održala je sjednicu na kojoj je kaznila nekoliko političkih subjekata zbog preuranjene kampanje. Ove kazne su uslijedile usred zbivanja uoči predstojećih izbora, što je izazvalo veliku pažnju javnosti.

KAZNE ZA STRANKE I PREDSTAVNIKE

Stranka demokratske akcije (SNSD) kažnjena je s 7.500 KM zbog koncerta u Banjoj Luci. Tokom koncerta, voditelj je pozvao građane da glasaju za SNSD, što se smatralo preuranjenom promidžbom.

Partija demokratskog progresa (PDP) također je kažnjena, i to sa 5.000 KM. Njihov gradonačelnik, Draško Stanivuković, kažnjen je s 3.000 KM zbog izjave o sigurnosti u pobjedu prije početka službene kampanje.

HDZ I SDP ODNESENI U FOKUS

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) dobila je ukupnu kaznu od 8.500 KM. Prvo su kažnjeni s 4.500 KM zbog zloupotrebe lokalnih resursa. Njihovi lokalni projekti predstavljeni su kao stranački putem društvenih mreža.

Pored toga, HDZ je još 4.000 KM kažnjen za lažno predstavljanje i trgovinu biračkim mjestima, što dodatno naglašava ozbiljnost prekršaja.

Socijaldemokratska partija (SDP) također je dobila kaznu od 4.000 KM, dok je njihov član Tarik Osmanhodžić, koji je bio delegiran ispred HDZ-a, sanckioniran s 1.000 KM. Ova situacija dodatno komplikuje političku scenu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -