Petak, 27 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHOsuđeni za zločine protiv čovječnosti: Detalji prvostepene presude u BiH

Osuđeni za zločine protiv čovječnosti: Detalji prvostepene presude u BiH

Prvostepena presuda protiv zločinaca

Na osnovu prvostepene presude, izrečena su dugogodišnja zatvorske kazne za pet osoba zbog zločina protiv čovječnosti. Dušan Milunić je osuđen na 12 godina, dok je Ilija Zorić dobio 20 godina zatvora. Zoran Milunić, Zoran Stojnić i Ljubiša Četić osuđeni su na 14, 8 i 5 godina zatvora, redom.

Oslobađajuće presude

Istom presudom, nekoliko drugih optuženika je oslobođeno odgovornosti. Oslobođeni su Radovan Četić, Željko Grbić i članovi porodice Grujičić: Boško, Rade i Uroš. Ove informacije prenosimo iz izvora portala Detektor.

Pravni aspekti presude

Tužilaštvo BiH je istaknulo da su podnijeli žalbu zbog kršenja zakonskih odredbi. Advokat Dušana Milunića, Savan Zec, potvrdio je da je Sud djelomično uvažio žalbe njegovih branjenika, ali odbio žalbu Tužilaštva. Zec je naglasio greške u prvostepenoj presudi vezane uz obračun zatvorskog vremena.

Zločini za koje su osuđeni

Osuđeni su za teške zločine protiv čovječnosti, uključujući ubistva, prisilno preseljenje i mučenja. Tokom rata, Dušan Milunić je kao komandir proglašen odgovornim za prisilno preseljenje civila. Zoran Stojnić je optužen za ubistvo jednog civila, te ostali za fizičko i psihičko zlostavljanje

Međunarodne potjernice

Sud BiH je u januaru izdao naredbe za međunarodnu potjernicu za Dušanom Milunićem, Zorićem i Stojnićem, nakon što nisu pronađeni na adresama stanovanja. Očekuje se daljnji pravni razvoj ovog slučaja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -