Petak, 27 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHReis Kavazović na forumu "Zamisli mir" u Parizu: Zajednički poziv na mir...

Reis Kavazović na forumu “Zamisli mir” u Parizu: Zajednički poziv na mir i solidarnost

Učešće Reisa Kavazovića na forumu “Zamisli mir”

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazović, prisustvovao je trodnevnom forumu nazvanom “Zamisli mir” u Parizu. Ovaj događaj organizirala je zajednica “Sant’ Egidio”, globalni pokret koji promoviše molitvu, solidarnost, ekumenizam i dijalog.

O izazovima u svijetu

U razgovoru za “Avaz”, reis Kavazović naglašava kako je okrugli stol okupio vjerske vođe iz različitih religija. Okupljeni su razgovarali o stanju u svijetu i različitim izazovima. Među njima su ratovi, klimatske promjene i izazovi vezani uz umjetnu inteligenciju.

Upozorenje na tragične posljedice ratova

Kavazović je istakao da svijet nije u dobrom stanju. Ratovi odnose stotine hiljada života, posebno među djecom, ženama i starcima. Naglasio je da UN ne može više garantirati mir. Masakri u Ukrajini, Palestini, Izraelu i drugim regijama su alarmantni.

Interes za Bosnu i Hercegovinu

Tokom foruma, Kavazović se susreo s predsjednikom Francuske, Emanuelom Makronom. Na večeri koju je organizirao predsjednik, razgovaralo se o stanju u BiH. Reis je zahvalio Francuskoj na podršci i ukazao na značaj trideset godina mira u zemlji.

Poziv na akciju

Kavazović je ukazao na više od pedeset ratišta u svijetu i poručio državnicima da hitno djeluju kako bi zaustavili nasilje i zločine. Iz Pariza je poslana jasna poruka o potrebi zajedničkog djelovanja za mir.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -