Petak, 27 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHApelaciono vijeće potvrdilo presudu za zločine u Zecovima

Apelaciono vijeće potvrdilo presudu za zločine u Zecovima

Prekrajanje pravde u slučaju Zecovi

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je važnu odluku. Potvrđeno je prvostepeno presudu kojom su Dušan Milunić i još četiri osobe osuđeni na ukupno 59 godina zatvora.

Osuđeni i oslobođeni

Dušan Milunić dobio je kaznu od 12 godina zatvora, dok su ostali osuđenici primili različite kazne. Ilija Zorić je osuđen na 20 godina, Zoran Stojnić na osam, Zoran Milunić na 14, a Ljubiša Četić na pet godina.

Šestorica drugih osumnjičenih oslobođeni su optužbi za zločine počinjene u prijedorskom selu Zecovi u julu 1992. godine.

Žalbe i pravni aspekti

Advokat Savan Zec potvrdio je da je Sud odbio žalbu Tužilaštva, ali je djelomično uvažio žalbe odbrane za uračunavanje vremena provedenog u pritvoru. Sud je, prema njemu, napravio grešku u prvostepenoj presudi.

Tužilaštvo BiH je ranije izjavilo žalbu zbog navodnih povreda krivičnog postupka i pogrešnog utvrđivanja činjeničnog stanja.

Zločini protiv čovječnosti

Dušan Milunić je proglašen krivim za prisilno preseljenje, a Zoran Stojnić za ubistvo civila. Osuđeni su također i zbog teških tjelesnih ozljeda i duševnih patnji nanesenih civilima.

Jedan od preživjelih, petnaestogodišnji Zijad Bačić, uspio je pobjeći dok su žene i djeca ubijeni.

Naredne pravne radnje

U januaru ove godine, Sud BiH izdao je međunarodne potjernice za Dušanom Milunićem, Zorićem i Stojnićem. Postupak protiv dvoje optuženih obustavljen je zbog smrti tokom procesa.

Na ovu presudu nema prava na žalbu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -