Petak, 27 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHZaključak Vijeća o Nacrtu zakona o VSTV-u BiH zatvoren za javnost

Zaključak Vijeća o Nacrtu zakona o VSTV-u BiH zatvoren za javnost

Radna grupa za Nacrt zakona o VSTV-u BiH

Članovi Vijeća zatvorili su tačku dnevnog reda koja se odnosi na sastanak radne grupe za pripremu Nacrta zakona o VSTV-u BiH. Odluku su obrazložili time da je i sastanak radne grupe bio zatvoren za javnost.

Izjava predsjednika VSTV-a BiH

Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a BiH, izjavio je novinarima da ne žele kršiti uspostavljene principe. On je dodatno objasnio da Ministarstvo pravde BiH više neće raditi s radnom grupom.

Prosljeđivanje Nacrta Vijeću ministara

Prema riječima Lagumdžije, Nacrt zakona bit će proslijeđen Vijeću ministara bez slanja Venecijanskoj komisiji na uvid. Ovaj potez naišao je na iznenađenje, a Lagumdžija je rekao da će predložiti da se odredbe koje nisu ocjenjivane proslijede Komisiji u postupak ocjene.

Kritike na prošlogodišnje izmjene

Prošlogodišnje izmjene Zakona o VSTV-u bile su pod kritikama, zbog propusta u formiranju odjela koji bi provjeravao imovinu pravosudnih funkcija. Očekivalo se da novi sveobuhvatan zakon prođe kontrolu Venecijanske komisije.

Napredak u procesuiranju ratnih zločina

Lagumdžija je izrazio nezadovoljstvo brzinom procesuiranja ratnih zločina u BiH, navodeći da je ostalo mnogo predmeta na radu. Ipak, pohvalio je napredak u posljednje tri godine, ističući kvalitetan iskorak koji su postigli.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -