Petak, 27 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHImenovanje šefa USKOK-a na čekanju: VSTV BiH održava ključnu sjednicu

Imenovanje šefa USKOK-a na čekanju: VSTV BiH održava ključnu sjednicu

Ključna sjednica VSTV-a BiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine održava sjednicu na kojoj će se konačno imenovati šef federalnog USKOK-a. Ova pozicija čeka na popunjavanje već mjesecima, što izaziva zabrinutost unutar pravosudnog sistema.

Konkurs i kandidati

Konkurs za ovu poziciju završio je prije nekoliko mjeseci, međutim, šef bh. USKOK-a još nije imenovan. Nakon odlaganja koje je trajalo tri sedmice, kandidati su pozvani da izlože svoje programe rada. U prometu su ostala tri kandidata: Ivana Petković, Pavo Radoš i Ćatim Serhatlić.

Izbor šefa USKOK-a

Ivana Petković, državna tužiteljica, trenutno je prvorangirana, dok je Pavo Radoš predložen od strane Podvijeća VSTV-a. Nakon izlaganja programa, članovi VSTV-a će pristupiti glasanju, a izbor se vrši prema istim principima kao i za glavnog tužioca.

Planovi za smještaj odjela

Nedavno je Vlada FBiH objavila da će novi USKOK biti smješten u prostorijama bivše zgrade Privredne banke BiH. Ova odluka dolazi nakon neuspješnog pokušaja smještaja u hotel “Walter” u Nedžarićima.

Očekuje se da će imenovanje šefa USKOK-a donijeti značajne promjene u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji Bosne i Hercegovine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -