Subota, 28 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPodizanje svesti o izazovima gluhih i nagluhih osoba u BiH

Podizanje svesti o izazovima gluhih i nagluhih osoba u BiH

Međunarodna sedmica gluhih i nagluhih

Međunarodna sedmica gluhih i nagluhih obilježava se svake godine posljednje sedmice u septembru. Ova sedmica ima za cilj podizanje svijesti javnosti o životnim preprekama s kojima se suočavaju gluhi i nagluhi ljudi.

Nedostatak tumača znakovnog jezika

Jasminka Proho, tumač znakovnog jezika i uposlenica Udruženja gluhih Kantona Sarajevo, ukazuje na gorući problem – nedostatak tumača. Naglašava da Zakon o upotrebi znakovnog jezika iz 2009. godine nije proveden zbog nepostojanja kaznenih odredbi.

Potrebne promjene u zakonodavstvu

Proho ističe da je komisija za certifikaciju tumača imenovana, ali nikada nije započela s radom. Danas postoji samo pet certificiranih tumača, većinom djece gluhih roditelja. Ona naglašava da se tumač ne smatra priznatim zanimanjem.

Posljedice izolacije

Prema njenim riječima, osobe s oštećenim sluhom često se povlače i osjećaju se izolovano. Gluhost ozbiljno utiče na socijalnu interakciju, što dovodi do mentalnih i emocionalnih problema.

Socijalna interakcija je ključna

Proho naglašava važnost socijalne interakcije za gluhe i nagluhe osobe, posebno kod djece. Njihova izolacija može dovesti do ozbiljnih posljedica za razvoj govora i kognitivnog mišljenja.

Zaključak za zajednicu

Proho poziva javnost da obrate više pažnje na ljudi oko sebe, te ponudi podršku osobama s oštećenjem sluha. Svaka osoba zaslužuje razumijevanje i pomoć u svakodnevnom životu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -