Petak, 27 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHRegistar pedofila u Federaciji BiH počinje sa radom: Ključne informacije

Registar pedofila u Federaciji BiH počinje sa radom: Ključne informacije

Uvod u Registar pedofila

Iako je Zakon o posebnom Registru lica pravomoćno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima donesen, njegova primjena počinje danas. Ovaj registar, poznat kao Registar pedofila, stvara značajno pravno okruženje za zaštitu djece.

Osnovne informacije o Registru

Registar će sadržavati podatke o svim pravosnažno osuđenim osobama za djela poput silovanja, bludnih radnji i trgovine ljudima. Svaka informacija će uključivati osnovne lične podatke, DNK profil i fotografije osuđenih.

Privatnost podataka

Za razliku od drugih zemalja gdje se podaci čuvaju za određeno vrijeme, naši podaci će ostati trajni, ali neće biti dostupni široj javnosti. Adna Hanić-Zalihić, stručnjakinja koja je radila na zakonu, objašnjava da će podaci biti dostupni samo službenim organima i institucijama koje rade s djecom.

Preventivni karakter

Hanić-Zalihić ističe da Registar ima preventivni karakter. Informacije će moći dobiti škole, vrtići i drugi organi kada postoji opravdan interes.

Novčane sankcije za nepostupanje

Kantonalni MUP-ovi će snositi novčane kazne ako ne dostave potrebne podatke. Kazne se kreću od 10.000 do 20.000 KM, dok će direktori škola biti kažnjeni ako ne zatraže informacije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -