Srijeda, 25 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPreminuo Jasenko Tihić: Politički lider koji je promovirao pomirenje u BiH

Preminuo Jasenko Tihić: Politički lider koji je promovirao pomirenje u BiH

Život i politička karijera Jasenka Tihića

Jasenko Tihić rođen je 26. novembra 1951. godine u Bosanskom Šamcu. Od samoga početka svoje političke karijere stekao je reputaciju vođe koji preferira pregovore umjesto sukoba. Njegova filozofija bila je usmjerena ka pomirenju među narodima, posebno u izazovnim vremenima.

Preživljavanje rata i uticaj na politiku

Tihić je tokom rata u Bosni i Hercegovini preživio zarobljeništvo u srpskim koncentracionim logorima. Ova iskustva oblikovala su njegovu odlučnost da radi na pomirenju nakon rata. Njegova posvećenost reintegraciji zemlje postala je ključna tačka u njegovoj političkoj karijeri.

Vođenje Stranke demokratske akcije

Godine 2001. Tihić postaje predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), naslijedivši Aliju Izetbegovića. Njegovo vođenje stranke obilježeno je pragmatizmom i vizijom stabilizacije. Pod njegovim vodstvom, SDA je nastavila promovirati principe nacionalnog pomirenja i izgradnje povjerenja.

Uloga u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine

Tihić je 2002. godine postao član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Njegova politika “korak po korak” simbolizirala je težnju za postepenim napretkom kroz teške kompromise. Njegov doprinos procesima reintegracije i pomirenja bio je neprocjenjiv.

Ostavština Jasenka Tihića

Bakir Izetbegović, trenutni predsjednik SDA, istakao je Tihićeve vrijednosti. Tihić je, prema Izetbegoviću, bio hrabar lider koji je dignutog čela vodio politiku u interesu BiH. Njegovo zalaganje za euroatlantske integracije ostaje značajan dio naslijeđa.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -