Petak, 27 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHDeset godina bez Sulejmana Tihića: Ostavština umjerenosti i reformi

Deset godina bez Sulejmana Tihića: Ostavština umjerenosti i reformi

25. septembar: Godišnjica smrti Sulejmana Tihića

Na današnji dan, 25. septembra 2024. godine, obilježava se deseta godišnjica smrti Sulejmana Tihića. Tihić je bio drugi lider Stranke demokratske akcije (SDA), naslijedivši osnivača Aliju Izetbegovića.

Politička transformacija SDA

Tihić je bio ključna figura u očuvanju i reformi SDA, posebice tokom globalnog rata protiv terorizma. Njegov dolazak na čelo stranke označio je preokret, kada je stranka trebala prevazići brojne izazove iz prošlosti.

Vizija cjelovite Bosne i Hercegovine

Tihić je zagovarao politički kurs koji je manje koristio religiozne elemente, a više se usmjeravao na evropske vrijednosti. Njegova vizija BiH bila je zemlja za sve njene građane, gdje su individualna prava zaštićena.

Ostavština i izazovi

Njegova politika umjerenosti često je bila kritikovana, ali je bila ključna za stabilizaciju stranke. Ponekad je bio suočen s napadima iz vlastitih redova zbog svoje otvorene politike kompromisa.

Uticaj na buduće generacije

Sa smrću Tihića 2014. godine, novo rukovodstvo SDA se okrenulo radikalnijim stavovima. Bakir Izetbegović preuzeo je vođstvo i promijenio politički smjer stranke. Danas, mnogi članovi SDA zanemaruju njegovo nasljeđe.

Tihićeva umjerenost i pragmatizam ostaju vrijedni uzora za buduće političare, dok se stranka suočava s izazovima preispitivanja svojih politika.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -