Srijeda, 25 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPotvrđena optužnica protiv direktora i članova školskog odbora OŠ „Grbavica“

Potvrđena optužnica protiv direktora i članova školskog odbora OŠ „Grbavica“

Optužnice za zloupotrebu položaja

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Omera Begovića, Azemine Macić i Enese Pavlović. Optuženi su za zloupotrebu položaja i ovlaštenja. Omer Begović, tadašnji direktor OŠ „Grbavica“, tereti se da nije suspendovao nastavnika, iako je znao za optužbe za bludne radnje.

Propust u upravljanju školom

Između 14. marta i 28. avgusta 2018. godine, Begović nije donio odluku o suspenziji. Time je omogućio nastavniku da ostane u nastavi, iako mu je to pravo bilo oduzeto. Ovako se tereti da je pribavio nezakonitu korist.

Odluka o neplaćenom odsustvu

Azemina Macić, predsjednica školskog odbora, i Enesa Pavlović, članica, optužene su zbog odluke o neplaćenom odsustvu nastavnika. Odluka je donesena u decembru 2021. godine bez potrebne većine članova, što je dodatno podiglo sumnju jer nisu dostavljeni adekvatni dokazi.

Preporuke tužioca

Tužilaštvo je predložilo da se Omeru Begoviću zabrani vršenje dužnosti odgovorne osobe na godinu dana. Također, Macić i Pavlović su predložene zabrane obavljanja funkcija u vezi sa obrazovanjem na istu period.

Uticaj korupcije

Navedeni predmet formiran je na osnovu informacija i dokaza iz Ureda za borbu protiv korupcije. Očekuje se saslušanje 14 svjedoka i izvođenje oko 80 materijalnih dokaza na glavnom pretresu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -