Srijeda, 25 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHBiH Osma Najsiromašnija Država Evrope: Ekonomista Upozorava na Hitne Reformne Potrebe

BiH Osma Najsiromašnija Država Evrope: Ekonomista Upozorava na Hitne Reformne Potrebe

Tragična Ekonomija BiH

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, Bosna i Hercegovina (BiH) se nalazi na visokom osmom mjestu najsiromašnijih država Evrope, s BDP-om od 6.300 dolara po glavi stanovnika. U ovoj kategoriji siromaštva, samo Moldavija, Ukrajina, Kosovo, Armenija, Albanija, Sjeverna Makedonija i Gruzija stoje ispod.

Upozorenje Ekonomskih Stručnjaka

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić, dekan Fakulteta za ekonomiju Univerziteta SSST, upozorava na ozbiljnost situacije. On ističe da su susjedne države ostvarile više prosječne plaće zbog nedostatka ključnih ekonomskih reformi u BiH.

Potreba za Reformama

Hadžić naglašava da se već deset godina govori o reformi poreznog sistema. Preporučuje hitne akcije, jer građani više ne mogu čekati. Dodaje da 43% stanovništva BiH živi u inozemstvu, što ukazuje na ozbiljnu demografsku krizu.

Nedostatak Fiskalnih Zakona

Proces pripreme novih fiskalnih zakona i zakona o minimalnoj plaći od 1.000 KM traje predugo. Posljednji put su najavljeni do kraja jeseni, ali se još uvijek ne zna kada će biti u parlamentarnoj proceduri.

Prijetnja Povećanju Penza

Hadžić upozorava da će neprovođenje reformi dovesti do bolnijih posljedica, a troškovi za penzije postat će veći od prihoda. Penzioneri, svjesni životnog standarda, već traže povećanje svojih penzija, no bez potrebnih ekonomskih mjera, to će biti teško ostvarivo.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -