Srijeda, 25 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHFenomen kandidovanja načelnika i gradonačelnika na općim izborima: Prevareni birači?

Fenomen kandidovanja načelnika i gradonačelnika na općim izborima: Prevareni birači?

Kandidati na više pozicija

Uoči općih izbora 2018. i 2022. godine, Istinomjer je istraživao fenomen kandidovanja načelnika i gradonačelnika za više pozicija. Ova praksa izaziva zabrinutost oko odgovornosti tih zvaničnika prema biračima. Mnogi od njih se odluče za višu funkciju, čime često napuštaju lokalne mandate.

Obmana birača ili politička strategija?

Istinomjer naglašava da prihvatanje viših funkcija dok se ne ispune lokalna obećanja može biti smatrano obmanom birača. Na primjer, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, i gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić, preuzeli su višestruke funkcije nakon izborâ, ostavljajući svoje lokalne mandate.

Različite namjere kandidata

Neki političari se kandiduju na općim izborima kako bi podržali svoje stranke, bez namjere da napuste postojeće funkcije. Ovo postavlja pitanje razumijevanja birača o stvarnim motivima kandidata.

Političke strategije i prevara

Kandidatura lokalnih zvaničnika za više pozicije može se razumjeti kao ambicija, ali obrnuta situacija – gdje višerangirani političari traže lokalne mandate – može se smatrati samom prevarom. Ovo se koristi kao trik kojim stranke obmanjuju glasače decenijama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -