Srijeda, 25 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHBroj presuđenih slučajeva bludnih radnji u Sarajevu zadivljuje

Broj presuđenih slučajeva bludnih radnji u Sarajevu zadivljuje

Statistika presuda od 2019. do 2024.

Prema informacijama iz CMS baze podataka, Općinski sud u Sarajevu donio je 29 pravomoćnih presuda za bludne radnje u periodu od 1. januara 2019. do 23. septembra 2024. Ova krivična djela su definisana u članu 208. stav 2 Krivičnog zakona Federacije BiH, a nisu uključivala silovanje.

Nedostatak informacija o žrtvama

Iz suda nisu iznijeli detalje o tome da li su žrtve maloljetne osobe ili djeca. Također, nije precizirano ima li među žrtvama djece do 14 godina, što dodatno otežava sagledavanje situacije.

Podaci Tužilaštva Kantona Sarajevo

Tužilaštvo Kantona Sarajevo potvrdilo je da je u prethodnih pet godina podignuto 25 optužnica za bludne radnje. Razlika između broja presuda i optužnica može biti rezultat ranijih postupaka koji su se nastavili unutar traženog razdoblja.

Optužnice za spolne odnose s djecom

Nažalost, prema informacijama iz Tužilaštva KS, podignuto je i četiri optužnice zbog krivičnog djela spolni odnos s djetetom. U prethodnom razdoblju, također je registrirano 33 optužnice za bludne radnje, od kojih su 25 usmjerene na maloljetnike.

Ograničenja u statistici

Važno je napomenuti da su ovi podaci isključivo iz nadležnosti Tužilaštva KS i ne uključuju slučajeve drugih tužilaštava u BiH. To dodatno zakomplikuje situaciju i ukazuje na veće probleme s kojima se suočavamo.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -