Srijeda, 25 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHMinistar Konaković: Svijet ne smije zaboraviti stradanje u Gazi i BiH

Ministar Konaković: Svijet ne smije zaboraviti stradanje u Gazi i BiH

Ministar vanjskih poslova BiH o stradanjima

Na nedavnoj ministarskoj konferenciji zemalja Pokreta nesvrstanih, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, istakao je važnost sjećanja na stradanja u Gazi, Ukrajini i drugim dijelovima svijeta.

Podsjećanje na prošlost i žrtve rata

Konaković je u svom govoru podsjetio da BiH najbolje razumije horore rata, naglašavajući nepravdu prema civilnim žrtvama. Upozorio je da Srbija skriva ratne zločince poput Novaka Đukića, koji je odgovoran za masakr na Tuzlanskoj kapiji.

Nepravedan embargo na oružje

Ministar je istakao da je tokom agresije na BiH postojala zabrana na kupovinu oružja. “Nismo mogli braniti svoje domove, dok su civili stradali”, kazao je. Također je ukazao na trenutne slike stradanja u Gazi, gdje djeca i bolnice postaju vojne mete.

Reakcije iz Srbije

Konaković je odbacio reakcije kolega iz Srbije, poručivši im da umjesto pridika isporuče ratne zločince koje čuvaju. “Neka time počnu svoju moralnu obnovu”, dodao je.

Evropski put BiH

Na Generalnoj skupštini UN-a, istakao je važnost nastavka evropskih integracija BiH. “Ohrabruje me posvećenost naših partnera iz zapadnog Balkana”, rekao je Konaković.

Planovi za buduće sastanke

Konaković je najavio brojne bilateralne sastanke, uključujući susrete s ministrom vanjskih poslova Malte i ministricom Latvije. Ove aktivnosti predstavljaju priliku za promovisanje bosanskohercegovačkih interesa.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -