Srijeda, 25 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHBivša sutkinja optužena za organizovani kriminal i zloupotrebu položaja

Bivša sutkinja optužena za organizovani kriminal i zloupotrebu položaja

Na ročištu koje se održalo u predmetu protiv bivše sutkinje Općinskog suda u Sarajevu, Lejle Fazlagić Pašić, iznijeta je optužnica. Kantonalni tužilac Marko Močević pročitao je optužnicu koja je ukazala na ozbiljne zloupotrebe službenog položaja.

Optužbe protiv Lejle Fazlagić Pašić

Prema informacijama iz optužnice, koja se odnosi na period od 2014. do 2016. godine, Fazlagić Pašić je omogućila fingirane parnične postupke. Tokom ovoga razdoblja, bila je uključena u nezakonito sticanje nekretnina na području Kantona Sarajevo.

Pripadnost organizovanom kriminalu

Radila je kao član grupe za organizovani kriminal i omogućavala dogovorene radnje izvršenja krivičnih djela. Između 2011. i 2016. godine, njene aktivnosti uključivale su nezakonita knjiženja i preprodaje nekretnina.

Nezakonito postupanje i sumnjiva presudna praksa

Fazlagić Pašić je, na osnovu fingiranih parničnih postupaka, donosila presude koje su omogućile transfer prava vlasništva. U okviru ovih aktivnosti, iako je bila svjesna svojih postupaka, dalje je pribavljala imovinu za članove organizovane grupe.

Povezivanje s drugim predmetima

Nakon čitanja optužnice, predmet je spojen s slučajem Alije Delimustafića, koji je na čelu organizovane grupe. Sutkinja se izjasnila da nije kriva, dok tužilaštvo najavljuje ispitivanje 169 svjedoka i 12 vještaka.

Preliminarno suđenje i dalje traje, a ovom predmetu pristupa se s posebnim interesovanjem javnosti s obzirom na ozbiljnost optužbi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -