Srijeda, 25 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHOpćinski sud u Mostaru zabranio štrajk prosvjetnih radnika u HNK

Općinski sud u Mostaru zabranio štrajk prosvjetnih radnika u HNK

Mjera osiguranja protiv štrajka

Općinski sud u Mostaru danas je donio rješenje o zabrani organizovanja štrajka prosvjetnih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Ova mjera osiguranja važi do pravosnažnosti postupka. Odluka suda došla je nakon što je Vlada HNK pokrenula pitanje zakonitosti štrajka preko Kantonalnog pravobranilaštva.

Razlozi za štrajk prosvjetara

Prosvjetari su stupili u generalni štrajk 4. septembra, tražeći povećanje plaće od 30 posto. Također, zahtijevali su isplatu jednokratne novčane pomoći prema Uredbi Federalne vlade i izvršenje pravomoćnih presuda. Iako su najavili štrajk u maju, održali su nekoliko protesta prije nastavka pregovora s Vladom.

Odgovori Vlade HNK

Iz Vlade HNK su se pozvali na važeći kolektivni ugovor i istakli da prosvjetari nemaju pravo na štrajk tokom njegova trajanja. Na suprotnoj strani, Koordinacija sindikata osnovnih i srednjih škola u HNK zatražila je prekid tih tvrdnji.

Ponuda Vlade i odbijanje sindikata

Prosvjetarima je ponuđeno povećanje plaća od 5 posto, s dodatnim povećanjima za mentore i savjetnike. Također, predložena je jednokratna pomoć od 1.000 KM svim budžetskim korisnicima. Međutim, sindikati su ovu ponudu odbili, insistirajući na većim povećanjima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -