Utorak, 24 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHU Bihaću potpisan ugovor za izgradnju obilaznice i saobraćajno rasterećenje

U Bihaću potpisan ugovor za izgradnju obilaznice i saobraćajno rasterećenje

Izgradnja obilaznice u Bihaću

U Bihaću je danas potpisan ugovor za izvođenje prve faze radova na izgradnji obilaznice. Ugovor su potpisali predstavnici JP Ceste Federacije BiH i izvođači radova. Potpisivanju je prisustvovala delegacija Federalne vlade koju je predvodio premijer Nermin Nikšić.

Projekt za saobraćajno rasterećenje

Ovaj projekat ima za cilj saobraćajno rasterećenje Bihaća te izgradnju brze ceste Bihać-Bosanska Krupa. Magistralna ulica M14 biće preusmjerena iz naselja Jablanska prema Srbljanima i Grmuši. Udaljenost do Bosanske Krupe iznosit će 18 kilometara.

Obećanje premijera Nikšića

Premijer Nikšić ocijenio je da je potpisivanje ugovora značajan korak za Bihać. Tokom protekle godine, dao je obećanje da će ovaj projekat biti uključen u program za 2023. godinu. Izgradnja kompletne dionice prema Bosanskoj Krupi biće prioritet narednih godina.

Ravnotežan razvoj infrastrukture

Premijer je najavio plan izgradnje brzih cesta u Federaciji BiH. Projekt obuhvata brze ceste Lašva-Bihać i Bihać-Velika Kladuša. Ove ceste će poboljšati kvalitet saobraćajnih komunikacija u Unsko-sanskom kantonu.

Vrijednost projekta

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić izjavio je da je potpisan ugovor vrijedan 15 miliona KM, dok je prethodno utrošeno više od 4 miliona KM na eksproprijaciju. Radovi počinju odmah nakon potpisivanja ugovora.

Program modernizacije

Vlada Federacije BiH pokrenula je ovaj projekat 2004. godine i označila ga kao prioritetan. Izvođači radova su Prijedor putevi i Kovgrad iz Bužima. Ovaj projekt, vrijedan 173 miliona eura, finansira se iz kredita EBRD.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -