Utorak, 24 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHBHRT pred licitacijom: Dug od 16 miliona maraka ugrožava opstanak Javnog servisa

BHRT pred licitacijom: Dug od 16 miliona maraka ugrožava opstanak Javnog servisa

Licitacija za izmirenje duga

Općinski sud u Sarajevu zakazao je licitaciju za sutra, 25. septembra. Na licitaciji će se prodavati dio zgrade i zemljište u vlasništvu BHRT-a. Ova prodaja smjera izmirenju dugovanja Javnog servisa prema Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU) koja iznosi oko 16 miliona maraka.

Apel BHRT-a državnim institucijama

Direktor BHRT-a, Belmin Karamehmedović, nekoliko puta je isticao važnost ovog problema. Gubitak nekretnina bi mogao predstavljati značajan korak prema gašenju institucije. Iako je rješenje o izvršenju doneseno još 2022. godine, pravobranilaštvo je obaviješteno o situaciji tek 28. avgusta 2024. godine.

Pravne mjere Pravobranilaštva

Pravobranilaštvo BiH, nakon zaprimanja dokumentacije, poduzelo je hitne pravne mjere. Zamjenica pravobranioca, Almina Pilav, pojasnila je da je podnesen prigovor protiv rješenja o izvršenju. Također, zahtijevana je obustava prodaje nekretnina, koje su povijesno bile upisane kao “državno vlasništvo”.

Odgovor Općinskog suda na zahtjev

Za sada, iz Općinskog suda u Sarajevu nema odgovora na zahtjev Pravobranilaštva. Pravobranilaštvo je ranije pokrenulo sporove pred Kantonalnim sudom u Sarajevu i Ustavnim sudom BiH. Ova pravna borba odvija se u skladu sa Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -