Utorak, 24 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHNovi sistem ulazaka u Schengen: Bez pečata u pasošima

Novi sistem ulazaka u Schengen: Bez pečata u pasošima

Novi propisi od 10. novembra

Od 10. novembra, građani koji ulaze u Schengen više neće imati pečate u pasošima. Umjesto toga, dužinu boravka moći će provjeriti online, navode iz Evropske komisije.

Koji se građani odnose na nova pravila?

Ova pravila će se primjenjivati na sve zemlje članice EU, osim Kipra i Irske, te na Island, Norvešku i Švicarsku. Građani država koje ne trebaju vize, kao što su Srbija, Bosna i Hercegovina, i Crna Gora, trebaju obratiti pažnju na nova pravila.

Kako provjeriti dužinu boravka?

Građani će moći koristiti EES online alat za provjeru koliko dana mogu boraviti na teritoriji evropskih zemalja. Alat će biti dostupan na zvaničnim stranicama EU.

Prijavljivanje putnih podataka

Kada koriste EES, građani će morati dostaviti podatke poput vrste i broja pasoša, kao i šifre zemlje izdanja. Također, moraju navesti planirane datume dolaska i odlaska.

Sigurnost i zaštita podataka

Kada građani pređu granicu, službenici će skenirati otiske prstiju ili fotografirati lice. Ovi podaci će se pohraniti u digitalnoj datoteci, čime se ubrzava proces prijelaza granice.

Određeni uvjeti se i dalje primjenjuju

Svi ostali uvjeti za ulazak ili izlazak ostaju na snazi. Službenici za kontrolu pasoša zadržavaju pravo na dalju provjeru ili dodatne mjere kada je to potrebno.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -