Utorak, 24 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHZukić upozorava: Rekordno zaduženje Federacije Bosne i Hercegovine

Zukić upozorava: Rekordno zaduženje Federacije Bosne i Hercegovine

Upozorenje o zaduženju

Premijer Federacije BiH, prema riječima Zukića, nedovoljno transparentno iznosi podatke o aktuelnim zaduženjima. Zukić smatra da umjesto povjerenja u premijerove tvrdnje, građani trebaju vjerovati onome što vide vlastitim očima. On upozorava da će, na kraju, ispasti da je Vlada zapravo vraćala nečije dugove.

Traženje informacija

Zukić je kao delegat zatražio zvanične informacije o planiranim zaduženjima FBiH za 2024. godinu. Ove informacije trebale bi uključivati kratkoročna i dugoročna zaduženja, kao i rokove otplate. Međutim, odgovora nije bilo, što prema njegovim riječima, sugerira da se skrivaju važne informacije.

Visoka zaduženja

Prema dostupnim podacima, zaduženja Federacije u ovoj godini premašuju milijardu KM. U 2024. godini, Vlada se već zadužila za više od 650 miliona KM, uglavnom kroz kratkoročna zaduženja, dok je Parlament donio odluke o dugoročnim zaduženjima od preko 600 miliona KM. Do sada, ukupni iznos zaduženja dostigao je više od 1,2 milijarde KM.

Planovi za budućnost

Zukić je najavio da će u narednom periodu pokušati prikupiti sve odluke o zaduženjima. Također, Klub SDA planira angažirati neutralne ekonomske stručnjake kako bi dobili nezavisno mišljenje o ovoj problematikama. Concerns remain about the rising debt burden within the Federation.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -