Utorak, 24 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHMinistar Konaković o zaštiti civila: Paralele između Bosne i Palestine

Ministar Konaković o zaštiti civila: Paralele između Bosne i Palestine

Obraćanje na sastanku nesvrstanih zemalja

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Dino Konaković, govorio je na sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja (NAM) u New Yorku. Tema njegovog obraćanja bila je “Zaštita civila u oružanom sukobu: solidarnost s palestinskim narodom”.

Paralele između stradanja civila

Konaković je u svom govoru povukao paralelu između stradanja civila u Bosni tokom agresije devedesetih godina i trenutne situacije u Palestini. Istaknuo je važnost solidarnosti i hitnu potrebu za zaštitom civila u svim oružanim sukobima.

Životna iskustva i zahtjevi za boljim ponašanjem svijeta

Govoreći o životnim iskustvima, Konaković je rekao: “Većina vas poznaje ovi pojmovi samo u teoriji”. Naglasio je kako Bosna i Hercegovina zahtijeva od svijeta da se ponaša odgovorno.

Genocid u Srebrenici i aktuelni zločini

Ministar je podsjetio na genocid u Srebrenici, gdje je ubijeno gotovo 8.400 civila. “Možemo reći da nas svijet nije zaštitio”, dodao je.

Pravosudni izazovi u regiji

Konaković je istakao kako su mnoge žrtve prisiljene živjeti rame uz rame sa osobama koje su ih mučile. Mnogi osuđeni ratni zločinci, poput Novaka Đukića, pronašli su utočište u Srbiji, što komplikuje proces pravde.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -