Utorak, 24 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaHrvatska ostvaruje rast BDP-a i najviši kreditni rejting u historiji

Hrvatska ostvaruje rast BDP-a i najviši kreditni rejting u historiji

Premijer Plenković o ekonomskim perspektivama

Hrvatska ubrzano napreduje, sa kontinuiranim rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP) i najvišim kreditnim rejtingom ikada. Premijer Andrej Plenković istakao je u intervjuu sa CNN-om da su rizici za hrvatsku ekonomiju minimalni. Tako uvjerava da su izgledi za privredni rast vrlo pozitivni za najmlađu članicu Evropske unije.

Kreditni rejting Hrvatske

Kreditni rejting Republike Hrvatske sada je postavljen na A- prema Standard&Poor'su i Fitchu. Plenković je naglasio da će njegova Vlada nastaviti raditi na poboljšanju uslova za građane i privrednike. Poseban fokus će biti na privlačenju stranih investitora, uključujući one iz Sjedinjenih Američkih Država.

Politička situacija u Evropi

Premijer je komentarisao i promjene u političkoj arhitekturi Evrope. Prema njemu, situacija je posljedica nezakonitih migracija, uticaja pandemije COVID-19 i ruske agresije na Ukrajinu. Ove okolnosti dovele su do ekonomske i socijalne krize te inflacije.

Gledajući prema Sjedinjenim Američkim Državama

Upitan o skorim predsjedničkim izborima u SAD-u, Plenković je istakao važnost poštovanja izbora američkih građana. Izrazio je želju da američka demokratija ostane jaka, nakon izazova s kojima se suočila u prošlosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -