Utorak, 24 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHReisu-l-ulema Kavazović na međunarodnom mirovnom forumu "Zamisli mir" u Parizu

Reisu-l-ulema Kavazović na međunarodnom mirovnom forumu “Zamisli mir” u Parizu

Uloga vjerskog lidera u očuvanju mira

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein-ef. Kavazović, obratio se prisutnima na međunarodnom mirovnom forumu “Zamisli mir” koji se održava u Parizu. Ovaj trodnevni skup organizuje Zajednica Sant'Egidio, a fokusira se na upravljanje kriznim situacijama i očuvanje svjetskog mira.

Stradanja nevinih i potreba za svjedočenjem

Kavazović je upozorio na stravična stradanja nevinih ljudi u Gazi, Ukrajini i Sudanu. Istaknuo je da su takvi događaji plod zaborava Božjih uputa. Pozvao je vjernike da ne gube nadu i da budu svjedoci Istine i Pravde čak i u teškim vremenima.

Inicijativa “Principi dijaloga Kavazović-Rosensaft”

Na forumu je predstavljen dokument “Principi dijaloga Kavazović-Rosensaft”. Riječ je o muslimansko-jevrejskoj inicijativi potpisanoj u Potočarima, čiji je cilj očuvanje uspomene na žrtve prošlih genocida. Ova inicijativa teži zaustavljanju stradanja nevinih u Svetoj zemlji.

Obaveza održavanja mira i suživota

Kavazović je naglasio važnost međureligijskog dijaloga i zajedničke borbe protiv antisemitizma, islamofobije i ksenofobije. Istaknuo je posvećenost zaštiti nevinih i ranjivih osoba usred sukoba, naglašavajući empatiju i uzajamno poštovanje kao ključne principe.

Zavjet za bolju budućnost

Reisu-l-ulema je poručio da će se zajednice morati udružiti kako bi zajednički prevazišle teške trenutke. Njihova posvećenost miru i suživotu je inspiracija za buduće generacije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -