Nedjelja, 22 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHDvojica Sarajlija savladali izazov osvajanja Elbrusa: Borba protiv prirode i sebe

Dvojica Sarajlija savladali izazov osvajanja Elbrusa: Borba protiv prirode i sebe

Izazov osvajanja Elbrusa

Dvojica mladića iz Sarajeva, Emir Musić i Muhamed Kadrić, odlučili su osvojiti najviši vrh Evrope – Elbrus. Ovaj neaktivni vulkan se nalazi u Rusiji i uzdiže se na 5.642 metra nadmorske visine. Njihova ekspedicija, koju je organizovao Planinarski klub “Gorštak”, pretvorila se u pravi test preživljavanja.

Agonija spašavanja i suočavanje s prirodom

U razgovoru za “Dnevni avaz”, Musić je opisao kako je svaki dan na planini bio vježba iz aklimatizacije. Ekipa je provela šest dana pripremajući se na ekstremne uvjete. Nažalost, na svega nekoliko stotina metara do vrha, suočili su se sa snažnim vjetrom i olujom.

“Bili smo bez informacija i prepušteni sami sebi. Agonija spašavanja trajala je nekoliko sati, a činilo mi se kao vječnost”, ispričao je Musić. Njihov vodič iz Rusije doživio je udar groma, što je dodatno povećalo opasnost za cijelu ekipu.

Kratak uvid u krhkost života

Emir je naglasio da je Elbrus nepredvidiv i moćan, osećajući trenutnu nemoć. Njegova borba nije bila samo protiv prirode, već i protiv vlastitih strahova. Musić je istakao da su oni zapravo “obični prolaznici” i da svaka odluka može dovesti do kritične situacije.

Inspiracija i budući ciljevi

Citirajući italijanskog planinara Rainholda Mesnera, Musić je naglasio da je planinarenje putovanje u vlastitu unutrašnjost. Ovaj izazov im je omogućio da testiraju svoje psiho-fizičke granice, a Elbrus je bio još jedan korak na njihovom putu samospoznaje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -