Nedjelja, 22 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHBećirović i Nduhungirehe: Jačanje odnosa između Bosna i Hercegovine i Ruande

Bećirović i Nduhungirehe: Jačanje odnosa između Bosna i Hercegovine i Ruande

Razgovor u Njujorku

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, imao je značajan razgovor sa šefom delegacije Ruande, Olivierom J.P. Nduhungirehejem, tokom Samita Budućnosti i Generalne skupštine UN-a u Njujorku. Ovaj sastanak imao je za cilj produbiti razumijevanje između dvije zemlje.

Empatija i važnost sjećanja

Bećirović je istaknuo važnost empatije koja povezuje Bosnu i Hercegovinu i Ruandu. Srebrenica i Ruanda trebaju služiti kao opomena protiv stradanja ljudi. Obje zemlje nose bolne uspomene na genocid, a Bećirović je zahvalio Ruandi za podršku u obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

Obilježavanje 30 godina od genocida

Ministar Nduhungirehe je podsjetio prisutne da njegova zemlja obilježava 30 godina od genocida nad narodom Tutsi. Naglasio je važnost sprečavanja negiranja bilo kojeg genocida, uključujući genocid u Srebrenici, koji se u Ruandi smatra krivičnim djelom.

Budžetska saradnja

Tokom razgovora, Bećirović i Nduhungirehe razmijenili su uvide o daljnjem jačanju bilateralne saradnje. Obojica sagovornika su se složila da postoji značajan potencijal za unaprjeđenje odnosa između Bosna i Hercegovine i Ruande.

Ovi razgovori predstavljaju korak ka jačanju međunarodne saradnje, obezbjeđujući da se sjećanje na žrtve genocida nikada ne zaboravi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -