Nedjelja, 22 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSchmidtovo svjedočenje u Strazburu izaziva kontroverze

Schmidtovo svjedočenje u Strazburu izaziva kontroverze

Reakcije na najavu svjedočenja

Nakon što je objavljena informacija da će visoki predstavnik Christian Schmidt svjedočiti pred Evropskim sudom, Slaven Kovačević se obratio javnosti. On je optužio Schmidta da je “lažov i manipulator” te da djeluje u interesu HDZ-a.

Pitanje poziva Schmidta

Kovačević tvrdi da Schmidt nije bio službeno pozvan od strane suda, već je sam putem britanske advokatske kuće tražio da se pojavi. Ove tvrdnje otvaraju pitanja o legalnosti i razlozima Schmidta za svjedočenje.

Advokat Bubić reaguje

Na ovu situaciju reagovao je advokat Goran Bubić. On predstavlja predsjednika RS-a, Milorada Dodika, koji je optužen za nepoštivanje odluka visokog predstavnika. Bubić je izjavio da bi poziv Schmidtu za svjedočenje bio dokaz da nije neosnovano pozivan, te sugeriše da Schmidt može svjedočiti i pred Sudom BiH.

Odbijenica Suda BiH

U maju 2023. godine, Sud BiH je odbio prijedlog odbrane Milorada Dodika da pozovu Schmidta kao svjedoka. Ako se utvrdi da je Schmidt sam tražio svjedočenje, to bi moglo imati pozitivne posljedice za Dodika.

Zaključak

Ovo svjedočenje izaziva brojne kontroverze i pitanja o ulozi Schmidta u pravnim procesima u BiH. S obzirom na kompleksnost političkih odnosa, situacija se očekuje dodatno razvijati.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -