Nedjelja, 22 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHOsuda glumca Kasumovića izazvala debatu o kaznenoj politici u BiH

Osuda glumca Kasumovića izazvala debatu o kaznenoj politici u BiH

Žrtva bludnih radnji i kazna za počinitelja

Ispovijest žrtve i presuda bh. glumcu Moameru Kasumoviću, koji je osuđen na godinu dana zatvora, šokirali su javnost. Ova situacija otvara nova pitanja o kaznenoj politici u Bosni i Hercegovini, posebno kada je u pitanju nasilje nad djecom.

Kritike na račun kaznenog sistema

Pravni ekspert Josip Muselimović, poznat kao jedan od najuticajnijih advokata u BiH, ističe da je nužna revizija kaznenog zakonodavstva. Prema njegovim rečima, trenutno postoji mogućnost otkupa kazne do godine dana, što postavlja pitanje o adekvatnosti kaznenih mjera za teška krivična djela.

Pitanje o otkupu kazne

Muselimović smatra da bi određena kaznena djela morala biti izuzeta od otkupa kazne. Ovakav pristup može dovesti do trivializacije ozbiljnih zločina, poput bludnih radnji nad maloljetnicima. On naglašava da sud nije trebao dopustiti otkup kazne u ovom slučaju.

Potrebne izmjene zakona

Kako ističe Muselimović, izmjene zakona su neophodne kako bi se precizno definirala krivična djela koja ne podliježu institutu otkupa. Također, poziva na ozbiljnije kaznene mjere za teška krivična djela, jer trenutni kazneni okvir nije adekvatan.

Zaključak

Debata o kaznenoj politici u BiH se nastavlja. Ova situacija može biti povod za šire preispitivanje i promjene u zakonodavstvu, što je ključno za zaštitu najranjivijih članova društva.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -