Nedjelja, 22 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHDuška Jurišić osudila presudu za zlostavljanje maloljetnika: 'Zločin se ne može riješiti...

Duška Jurišić osudila presudu za zlostavljanje maloljetnika: ‘Zločin se ne može riješiti novcem’

Reakcije zamjenice ministra za ljudska prava

Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice, oglasila se povodom kontroverzne presude protiv Moamera Kasumovića. Ova presuda, koja se odnosi na zlostavljanje maloljetnika, izazvala je veliku pažnju javnosti.

Pitanje pravde u BiH

U svojoj izjavi, Jurišić je istaknula ozbiljan problem s pravdom u BiH. Izjavila je da se u državi gdje se pravda može “kupiti”, javnost mora zapitati gdje je granica. Navela je da je zločin nad djetetom otplaćen kao da je običan dug.

Osuda zločina nad djecom

Jurišić se, kao majka i aktivistkinja za ljudska prava, jasno distancirala od bilo kakvog rješavanja zločina nad djecom novcem. Naglasila je da su takvi zločini neprihvatljivi i da uznemirenost javnosti ima svoje temelje.

Povjerenje u pravosudni sistem

Prepoznajući niske ravni povjerenja u pravosudni sistem, Jurišić je istaknula potrebu za transparentnošću. Osvrnula se i na nedostatke u zakonodavstvu, kao i na nedovoljnu brzinu u primjeni pravnih akata o registru pedofila.

Manipulacije u društvenim debatama

Jurišić je ukazala na pojavne tendencije da se pedofilija povezuje s liberalnim vrijednostima. Smatra da se time manipuliše žrtvama, umjesto da se fokusira na njihov lijek i zaštitu.

Ova presuda i Jurišićina izjava otvorili su važnu debatu o pravima djece i pravnim propisima u BiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -