Nedjelja, 22 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHBorenović poziva na ukidanje PDV-a za prvu nekretninu u BiH

Borenović poziva na ukidanje PDV-a za prvu nekretninu u BiH

Poziv Ministarstvu finansija

Na današnjoj konferenciji za medije, predsjednik PDP-a, Branislav Borenović, uputio je hitan poziv Ministarstvu finansija BiH. Borenović traži da se u parlamentarnu proceduru odmah uputi zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu ili izgradnju prve nekretnine.

Brza procedura za zakon

On je naglasio da bi zakon trebao biti usvojen u narednih sedam dana. Borenović je pozvao ministra finansija, Vjekoslava Amidžića, kao i njegovog zamjenika, Hasanovića, da hitno postupaju. Također, traži i podršku Savjeta ministara BiH kako bi se zakon brzo realizovao.

Uticaj na mlade bračne parove

Borenović smatra da bi ukidanje PDV-a moglo značajno olakšati život mladim bračnim parovima i onima koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Očekuje da bi, u slučaju brze procedure, ljudi mogli početi rješavati stambene potrebe oslobođeni od plaćanja 17% PDV-a.

Poziv na akciju

On je istakao da bi ovi zakonski potezi mogli donijeti uštede od čak 30.000 KM. “To bi bio veliki korak ka rješavanju važnih stambenih pitanja”, rekao je Borenović. Ukazao je na potrebu da se Ministarstvo finansija i skupštinska većina pokažu ozbiljnim u toj namjeri.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -