Nedjelja, 22 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHNaša stranka poziva na strože kazne za seksualne zločine nad maloljetnicima

Naša stranka poziva na strože kazne za seksualne zločine nad maloljetnicima

Izmjene Krivičnog zakona FBiH

Naša stranka je 2020. godine predložila važne izmjene Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Ove izmjene se fokusiraju na kažnjavanje seksualnog nasilja i uznemiravanja maloljetnika.

Predlozi o kaznenoj politici

Među predloženim izmjenama je i to da za određena krivična djela ne može nastupiti zastara. Osobe optužene za pedofiliju ne bi mogle otkupiti svoju kaznu, a ni biti pomilovane.

Nadalje, predloženo je da se počiniocima onemogući rad u ustanovama koje se bave djecom, kao i pristup internetu. Njihova sloboda bi bila znatno ograničena čak i nakon odsluženja kazne, a evidencija o njima ne bi bila izbrisana.

Reakcija na slučaj Moamera Kasumovića

Iz Naše stranke smatraju da je posebno važna izmjena koja se odnosi na ukidanje otkupa kazne za teška djela, kao što je slučaj Moamera Kasumovića. Ova praksa dodatno ponižava žrtve, budući da trauma nema cijenu.

Problemi u pravosudnom sistemu

Također, ističu da su žalbe tužilaštva često odbijene od strane sudova u BiH. Naša stranka očekuje da će slučajevi poput ovog podstaći sudove da ozbiljnije razmotre primjenu kaznene politike.

Osim toga, novi zakon o VSTV-u pruža širi spektar disciplinskih postupaka, koji su neophodni za efikasno pravosuđe.

Reakcija na medijske izvještaje

Naša stranka takođe naglašava neprimjerenost povezivanja pedofilije s liberalnim vrijednostima. Najavili su pravne akcije protiv takvih tvrdnji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -