Nedjelja, 22 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHNova regulativa u trgovini u Federaciji BiH donosi pozitivne promjene za radnike...

Nova regulativa u trgovini u Federaciji BiH donosi pozitivne promjene za radnike i poslodavce

Usklađivanje sa evropskim standardima

U Federaciji BiH se najavljuje usvajanje novog zakona o trgovini, što je izazvalo pozitivne reakcije među poslodavcima i radnicima. Ovaj zakon donosi značajne promjene u oblasti trgovine, usklađene sa aktima Evropske unije.

Nova rješenja za poboljšanje uslova rada

Zakonom se uređuju uslovi i način obavljanja trgovine, uz posebnu pažnju na isticanje cijena. Jedna od najistaknutijih novina je ograničavanje rada nedjeljom. Ova odluka se smatra bitnom za unapređenje uslova rada radnika u trgovinskom sektoru.

Podrška poslodavaca

Minela Durmo, direktorica marketinga Amko komerca, ističe da je oko 750 radnika u njihovim prodajnim objektima, od kojih 85% čine žene. „Prepoznajemo značajne pogodnosti za radnice, vjerujemo u dobru namjeru Vlade i očekujemo poboljšanja“, naglašava Durmo.

Poboljšanje prava potrošača

Vlada FBiH tvrdi da će novi zakon dodatno urediti obaveze trgovaca. Također, unaprijedit će pitanja od značaja za potrošače, poput odobravanja popusta i prodaje po sniženim cijenama. Nove regulative podstiču tržišnu konkurenciju i štite prava potrošača.

Društvena odgovornost i dalji razvoj

Durmo dodaje da će Amko komerc nastaviti s društveno odgovornim poslovanjem, s investicijama od 10 miliona KM ove godine. Planiraju otvaranje tri nova objekta i širenje mreže u druge gradove BiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -