Nedjelja, 22 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHDeficit Republika Srpska prilikom revizije prikazan veći za 22 miliona maraka

Deficit Republika Srpska prilikom revizije prikazan veći za 22 miliona maraka

Revizija otkrila nepravilnosti

Glavna služba za reviziju Republike Srpske utvrdila je da je deficit za prošlu godinu veći od ranije prikazanog. Deficit entitetskog budžeta iznosio je 320 miliona KM, što je iznos od 22 miliona KM veći nego što je iskazano. Ove informacije predstavljaju ključno otkriće u Konsolidiranom godišnjem izvještaju.

Mišljenje sa rezervom

Revizori su izdali Mišljenje sa rezervom zbog financijske usklađenosti. U godišnjem izvještaju, Vlada je prikazala manji deficit. Međutim, Glavna služba je produbila analizu i ustanovila potrebu za korekcijama. Ukupan deficit potrebno je povećati na 322.209.469 KM.

Kritike na trošenje budžetskih sredstava

Predsjednica Odbora za reviziju NSRS, Mirjana Orašanin, upozorava na propuste u trošenju sredstava namijenjenih javnim investicijama. Od 91 milion KM dodijeljenih projektima, samo 61 milion KM je opravdano. Ostatak se smatra neprovođenim ili neodgovarajućim.

Poziv na racionalizaciju potrošnje

Ekonomista Zoran Pavlović istaknuo je ozbiljnost trenutnog stanja. Prema njegovim riječima, deficit neplaćenih računa dostigao je nivo od 10 posto ukupnog budžeta. To je nedopustivo i zahtijeva hitnu pažnju vlasti kako bi se obustavila dalja zaduženja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -