Nedjelja, 22 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSlučaj Moamera Kasumovića: SDP se zalaže za jaču zaštitu djece

Slučaj Moamera Kasumovića: SDP se zalaže za jaču zaštitu djece

Osuda i osvrti na slučaj Moamera Kasumovića

Glumac Moamer Kasumović postao je predmet javne osude nakon što je 2021. osuđen zbog bludnih radnji nad maloljetnikom. Njegov slučaj uzburkao je javnost u Bosni i Hercegovini, ali i šire.

Reakcija premijera FBiH Nermina Nikšića

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić, oglasio se povodom ovog slučaja. On je istakao da je SDP već dugo vremena angažiran na pravnoj regulaciji problema pedofilije. Naglasio je da su zastupnici SDP-a već 2019. godine inicirali donošenje Zakona o registru pedofila.

Zakon o registru pedofila

Ovaj zakon, koji je konačno stupio na snagu ove sedmice, omogućava uspostavljanje registra presuđenih pedofila. Na taj način se onemogućava rad ovih osoba u ustanovama koje se bave djecom i maloljetnicima.

Poteškoće i buduće izmjene zakona

Premijer Nikšić je također ukazao na problem koji postoji u trenutnom Krivičnom zakonu FBiH. Naime, zatvorske kazne za neka krivična djela mogu se zamjeniti novčanim kaznama, ali se planiraju izmjene koje će to promijeniti.

Nikšić o Kasumoviću

Nikšić je na kraju naglasio da Moamer Kasumović nikada nije bio član SDP-a BiH, odbacujući bilo kakve insinuacije o povezanosti sa slučajem.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -