Subota, 21 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHVinkovačke jeseni 2023: Održan Svečani Otvoreni Pod Naslovom "Ruke Šokačkih Uspomena"

Vinkovačke jeseni 2023: Održan Svečani Otvoreni Pod Naslovom “Ruke Šokačkih Uspomena”

Tradicionalna manifestacija slavi kulturnu baštinu

Uz svečano otvorenje “Ruke šokačkih uspomena”, započele su 59. Vinkovačke jeseni. Ova manifestacija, koja traje više od šest desetljeća, posvećena je očuvanju hrvatske kulturne baštine. Posebnu pažnju pridaje tradiciji Slavonije, predstavljajući bogatstvo narodnih običaja.

Važnost manifestacije za nacionalni identitet

Na otvorenju je bio prisutan i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dragan Čović. Čović je istaknuo ulogu Vinkovačkih jeseni u očuvanju nacionalnog identiteta i povezivanju Hrvata iz Hrvatske i BiH. Ova manifestacija simbolizira zajedništvo i okuplja generacije oko slavonske tradicije.

Povezivanje prošlosti i budućnosti

Vinkovačke jeseni ne služe samo njegovanju tradicije, već i jačanju veza između Hrvata s obje strane granice. Tokom svojih desetljeća postojanja, postale su simbol identiteta i opstojnosti hrvatskog naroda, posebno za vrijeme Domovinskog rata.

Tema godine: “Ruke šokačkih uspomena”

Ove godine, tema manifestacije “Ruke šokačkih uspomena” predstavlja posvećenost šokačkih obitelji tradiciji. Program otvorenja uključivao je scenske prikaze šokačkog života, nastupe folklornim skupinama i tamburašima. Gosti su imali priliku doživjeti autentičnost slavonskog sela i njegovih običaja.

Uz Dragan Čovića, svečanosti su prisustvovali i brojni visoki dužnosnici iz Hrvatske i BiH, uključujući Darijanu Filipović, kao i predstavnici vjerskog i društvenog života.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -