Subota, 21 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHZdravstveni stručnjaci upozoravaju: Vakcinacija protiv HPV-a i dalje daleko od cilja

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju: Vakcinacija protiv HPV-a i dalje daleko od cilja

Rastući interes za vakcinaciju protiv HPV-a

Iako se interes za vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV) povećava, BiH se suočava s izazovima. Stopa vakcinisanosti je daleko od zacrtanih 90 posto koje postavlja Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Program imunizacije u FBiH

Iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH najavili su da je program imunizacije pokrenut krajem 2022. godine. Inicijalno se provodio u četiri kantona, a proširio se na cijelu Federaciju BiH.

U 2023. godini, 1.200 djece i mladih primilo je prvu dozu vakcine protiv HPV-a. Do kraja jula 2024. godine, očekuje se cijepljenje dodatna 2.000 mladih. U ukupnom broju, 1.350 mladih primilo je obje doze vakcine.

Vakcine i preporuke

Vakcine su dostupne, kvalitetne i visokoefikasne. Preporučuje se cijepljenje djevojčicama i dječacima uzrasta od 13 do 18 godina, prije početka spolne aktivnosti. Cijepljenje starijih koji nisu vakcinisani također je moguće.

Imunizacija protiv HPV-a, zajedno s redovnim preventivnim pregledima, predstavljaju sigurnu zaštitu od karcinoma i drugih bolesti uzrokovanih ovim virusom.

Edukacija je ključna

Prof. dr. sc. Vajdana Tomić, šefica Klinike za ginekologiju i porodništvo u Mostaru, naglašava važnost edukacije roditelja o HPV-u. Također, ističe potrebu suradnje s obrazovnim institucijama zbog neformalnog pristupa obrazovanju djece o ovom važnom pitanju.

Iako se o HPV-u sve više razgovara, dr. Tomić upozorava da je ova tema još uvijek tabu u našoj kulturi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -