Subota, 21 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHOproštaj Sandrine Frišije: Izazovi i mogućnosti za BiH

Oproštaj Sandrine Frišije: Izazovi i mogućnosti za BiH

Mandat Sandrine Frišije

Sandrine Friscia, nekadašnja predstavnica Evropske investicijske banke (EIB) za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, završila je svoj mandat nakon pet godina. U oproštajnom intervjuu za „Dnevni avaz“, govorila je o mnogim izazovima sa kojima se BiH suočava.

Politička i ekonomska situacija

Frišija je istaknula kako su krize od 2020. godine usporile globalni rast. Očekuje se da će BDP BiH rasti sa 1,8% u 2023. na 2,5% u 2024. godini. Ipak, politička stabilnost ostaje ključni izazov.

Ulaganje u infrastrukturu

Od 2019. godine, EIB je osigurao više od 900 miliona eura za BiH, posebno u sektorima prijevoza i malih i srednjih preduzeća. U 2023. godini, potpisan je kredit od 75 miliona eura za unapređenje zdravstvenog sistema u Banja Luci.

Reforme i Plan rasta

Plan rasta EU za zapadni Balkan mogao bi donijeti više od milijarde eura Bosni i Hercegovini. Ovaj plan zahtijeva sprovođenje reformi za jači ekonomski rast i poboljšanje poslovnog okruženja.

Migracija kao problem

Migracija ostaje ozbiljan izazov za BiH, s polovinom stanovništva koja razmišlja o odlasku. Ovaj trend prijeti ekonomskom razvoju.

Zaključak

Sandrine Frišija ostavlja BiH u trenutku kada su potrebne značajne reforme. EIB ostaje ključni partner u procesu oporavka i razvojnih projekata.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -