Subota, 21 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHKanton Sarajevo planira uvođenje poreza na prazne nekretnine radi snižavanja cijena stanogradnje

Kanton Sarajevo planira uvođenje poreza na prazne nekretnine radi snižavanja cijena stanogradnje

U cilju bolje dostupnosti stanova

Premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk, istakao je da je ključni cilj novog zakona oporezivanje praznih nekretnina kako bi se snižile cijene stanogradnje. Ova tema već dugo izaziva pažnju u Bosni i Hercegovini, a Sarajevo bi moglo biti prvi grad koji uvodi ovaj porez.

Prazne nekretnine kao oblik viška kapitala

Uk je naglasio da Vlada Kantona Sarajevo želi stvoriti pravedniji i efikasniji stambeni okvir. Čak 25 posto nekretnina u gradu je prazno, što dovodi do disbalansa na tržištu i otežava dostupnost stambenih jedinica.

Detaljna istraživanja u pripremi

Tačne statistike o broju praznih stanova još se prikupljaju. Nakon istraživanja, premijer će imati bolju procjenu nekorištenih stambenih jedinica.

Isključenje vikendica iz zakona

Zaključeno je da zakonom neće biti obuhvaćene vikendice, koje su regulisane posebnim propisima.

Inspiracija iz drugih zemalja

Premijer je spomenuo da porez na prazne nekretnine već postoji u austrijskim pokrajinama, a slične mjere razmatra i Hrvatska. Naša ekspertska grupa analiziraće iskustva iz ovih zemalja.

Potrebna konzultacija s građanima

Svaka mjera će biti rezultat širokih konsultacija sa stručnjacima, investitorima i građanima. Očekuje se da će ovaj porez potaknuti vlasnike da svoje prostorije stave u funkciju.

Izazovi u primjeni mjera

Jedan od izazova bit će osiguranje tačnih podataka o neiskorištenim nekretninama. Vlasnici koji ne žive u zemlji mogu biti skeptični prema ovom zakonu.

Zaključak

Cilj je postići ravnotežu između interesa vlasnika nekretnina i potrebama građana za pristupačnim stanovanjem, čime bi se osigurao stabilan razvoj Kantona Sarajevo.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -