Subota, 21 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHOpasnost od gubitka imovine: BHRT na rubu opstanka

Opasnost od gubitka imovine: BHRT na rubu opstanka

Općinski sud naložio prodaju nekretnina BHRT-a

Bez hitne intervencije, BHRT bi već naredne sedmice mogao ostati bez imovine. Općinski sud u Sarajevu odobrio je prodaju nekretnina radi isplate duga Evropskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU) koji premašuje 16 miliona maraka.

Posljedice nebrige institucija

Generalni direktor BHRT-a, Belmin Karamehmedović, ističe da je ova situacija posljedica nebrige Parlamenta BiH i drugih institucija. Godinama upozoravaju na teške okolnosti, ali pažnja vlasti nije usmjerena na Javni servis.

Dugovi i nepravda

RTRS zadržava prihod od takse od 2017. godine, iako zakoni nalažu drugačije. Dug RTRS-a prema BHRT-u iznosi skoro 90 miliona maraka. Ovaj novac bi značajno pomogao BHRT-u.

Ministar Forto traži podršku

Resorni ministar komunikacija i prometa Edin Forto najavio je da će tražiti raspravu o ovoj situaciji na sjednici Vijeća ministara BiH. Smatra suludim prodavati imovinu procijenjenu na 150 miliona maraka za dug od 16 miliona.

Žalba i pravni koraci

BHRT je, uz Pravobranilaštvo BiH, uložio žalbu na odluku suda. Pravobranilaštvo planira zaštititi imovinu BHRT-a, smatrajući je državnom i pod zaštitom odluke visokog predstavnika.

Radnici traže podršku

Radnici BHRT-a očekuju pomoć vlasti. Dugovanja prema njima traju godinama, a uslovi rada su alarmantni. Tražit će pravdu, jer su prethodne generacije radile na očuvanju ove imovine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -