Subota, 21 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSarajevska sigurnosna konferencija: Ključni događaj za sigurnosne izazove Balkana

Sarajevska sigurnosna konferencija: Ključni događaj za sigurnosne izazove Balkana

Početak Drugog Izdanja Konferencije

Drugo izdanje Sarajevske sigurnosne konferencije počelo je danas u Vijećnici. Ovaj važan diplomatski događaj u Bosni i Hercegovini nosi slogan “European Perspectives on Security Challenges”. Konferencija je okupila više od 300 učesnika, uključujući 50 predavača iz evropskih i američkih institucija.

Ključni Govornici i Teme

Među učesnicima su diplomate, stručnjaci za sigurnost, profesori i novinari. Program konferencije fokusira se na ključna sigurnosna pitanja koja proizlaze iz globalnih prijetnji i geopolitičkih promjena. Viši direktor Newlines instituta, Azeem Ibrahim, naglašava važnost stavljanja sigurnosnih izazova ovog regiona na agendu.

Perspektive Zapadnog Balkana

Ibrahim je istakao da je region zapadnog Balkana predugo zanemaren. Naglašava potrebu za integracijom u NATO savez kako bi se osiguralo stabilno buduće članstvo. Direktor konferencije, Hikmet Karčić, smatra da je ovo najveći diplomatski događaj na zapadnom Balkanu.

Doprinos Konferencije

Programska menadžerica Fondacije Friedrich Ebert, Jata Lošaj, poredeći trenutnu geopolitičku situaciju, ističe važnost tema na konferenciji. Očekuje se da će doneseni zaključci pružiti korisne savjete budućim donositeljima odluka i politika.

Organizacija i Podrška

Kao organizatori, New Lines Institute for Strategy and Policy i Institut za strateške analize Nove Linije uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske i Fondacije Friedrich-Ebert-Stiftung, rade na jačanju sigurnosti u regionu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -