Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHNova nada za proširenje EU: Slovenka Marta Kos nominovana za komesarku

Nova nada za proširenje EU: Slovenka Marta Kos nominovana za komesarku

Proširenje EU u fokusu

Zastupnik u Evropskom parlamentu, Tonino Picula, optimistično je komentarisao nedavno otvorenu poziciju komesara za proširenje u Evropskoj komisiji. Nominacija Slovenke Marte Kos za ovu funkciju otvara nove mogućnosti za Zapadni Balkan.

Fokus na Bosnu i Hercegovinu

Picula ističe da je proširenje EU direktno povezano s dešavanjima u Bosni i Hercegovini. Njegova očekivanja usmjerena su na to kako će Kos iskoristiti novu poziciju da unaprijedi politiku proširenja.

Posljedice domaće politike

Premda Evropska komisija prepoznaje Bosnu i Hercegovinu kao važnog igrača, Picula naglašava da reforma i konsenzus unutar zemlje ostaju ključni izazovi. Aktuelna politička situacija u BiH može usporiti napredak.

Zabrinutost zbog regionalnih tenzija

Picula dodatno komentariše stagnaciju na putu ka članstvu u NATO-u i izazove koji se pojavljuju zbog naoružavanja u susjedstvu. Smatra da BiH može računati na podršku Hrvatske, dok određene regionalne napetosti ostaju razlog za zabrinutost.

Povratak u SDP

Osim političkih izazova, Picula se vratio u stranačko rukovodstvo SDP-a Hrvatske, gdje je izabran za člana Predsjedništva. Njegova ambicija je da stranku dovede do pobjede na sljedećim izborima nakon serije neuspjeha.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -